ana sayfa - açılış sayfası yap 
 
APQC, 1977 yılında, Amerikan şirketlerinin verimliliklerini artırmak üzere kurulmuştur. Kurum 29 yıllık tecrübesini, tüm süreçlerde küresel en iyi uygulamaları belirlemek, gelişim önerileri geliştirmek, buluşlarını paylaşarak yaymak ve tüm şirketleri birikimleri ile birbirlerine bağlamak üzerine geliştirmiştir. Aralarında Dünya Bankası, P&G, Shell, IBM gibi dünya devlerinin oluşturduğu “Danışma kurulu” ile çalışmalarına yön veren APQC 500’i aşkın üyesi ile dünyanın en büyük bilgi havuzuna sahip kuruluşlarından birisini temsil etmektedir.

APQC CEO'su Carla O’Dell in 16 Mart 2006 Tarihli Program Açılışında Yaptığı Konuşma Tercümesi

APQC’yi anlayabilmek için en iyi yol, bizimle bir tecrübe yaşamak, bir konsorsiyuma ya da bir öğrenme deneyimine katılmaktır. Ancak bazen bir organizasyonun geçmişi ve değerlerinin nereden geldiğini bilmek de faydalı olacaktır. APQC 1977’de başkanımız Jack Grayson ve borçları sermayelerini aşan şirketler tarafından kuruldu. Eğer bu şirketlere yardım edecek bir organizasyon olmasaydı, verimlilik ve kalite problemini hiçbir zaman çözemeyeceklerdi. Bu durum APQC i kurmak için karar vermelerine yardımcı oldu. APQC araştırma, eğitim enstitüleri gibi kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Bu şekilde kurulmasının nedeni, bulmamız gereken en iyi uygulamaları (best practices) mümkün olduğunca geniş alanda insanlara yaymak ve insanların birbirleriyle iletişime geçmesini sağlamamızdan kaynaklanmaktadır. Bu her zaman hissedarların isteyeceği gibi karlı olmayabilir. Ama bu durum bizim başkalarının gidemeyeceği yerlere gitmemize izin veriyor.

Üyelerimiz ve müşterilerimiz için kıyaslamadan (benchmarking) en iyi uygulama araştırmalarına kadar hem özel kuruluşlar için hem de aynı konu üzerinde çalışmak isteyen şirketler, üniversiteler ve kamu kurumlarından oluşan gruplar için çok çeşitli servisler sunmaktayız.

İnsanları, öğrenme oturumları, online öğrenme modülleri ve yüzyüze yapılan simulasyonlar gibi öğrenme deneyimleri ile biraraya getirmeye yardımcı olacak birçok yaklaşıma ve internet üzerinde yer alan, hem üyelerimiz hem de üye olmayan ilgililer için çok çeşitli yayın ve içeriğe sahibiz. Bunların yanında iş, endüstri ve kamu dünyasından amerikan şirketlerinin zorlu iş fırsatları olan bu konularda çalışan 45 danışman / önder bize destek olmaktadır.

APQC’nin çok aktif olduğu alanlarda zaman içerisinde değiştik. 25 yıldır buradayız ve aynı kalmadık. Fakat misyonumuz değişmedi. En iyi uygulamalari (best practices) bul, bunları insanlarla paylaş, diğer organizasyondaki insanlarla buluştur ki böylece birbirlerinden öğrenebilsinler.

15-20 yıl öncesinde izlediğimiz yollar şimdi yaptıklarımızdan farklı. Örneğin 1980’lerde şirketlerin verimlilik ve kalitenin kendilerine nasıl katkıda bulunacağını anlamaları üzerine odaklanmıştık. Japonya’yı zamanında başarıya götüren birçok kalite tekniklerini birleşik devletlere getirdik ve bu zaman içerisinde insanlar üzerine, takımlar halinde çalışan insanlar üzerine, performans değerlendirme sistemleri üzerine ve bunun gibi birçok konuda çığır açan araştırmalar yaptık.

Ancak 1990’lara gelindiğinde daha çok kıyaslama (benchmarking) ve en iyi örnekleri (best practices) aramaya odaklandık. Bu dönemde şirketler bize gelip, belirli süreçlerde kendilerinden daha iyi olan organizasyonlar bulmak istediklerini söylediler ve biz de onlara yardımcı olmaktan memnun olacağımızı söyledik. Ve onlar için tüm kıyaslama yaklaşımını ve uluslararası kıyaslama takas odasını kurduk. Şimdi tüm dünyadaki işletmeler kıyaslamanın ne olduğunu ve yükselmek için onu nasıl kullanabileceklerini anlıyorlar.

1990’larda kıyaslamalar benimsendi ve şirketler bunu kendi organizasyonundaki en iyi uygulamalari nasıl anlayacağını ve bunu diğer insanlarla nasıl paylaşacağını belirlemek için kullanarak bir adım öteye taşıdı. Bu bizim insanları en iyi uygulamalar ve diğer insanlara nasıl bağladığımıza odaklanan bilgi yönetimi ile ilgili olarak nerede olduğumuza rehberlik ediyor.

Biz her zaman verimlilik ve kalite üzerine odaklandık, bundan vazgeçmiş değiliz, ancak organizasyonlara yardım ederken kullandığımız metodlar değişti. Bunlar şimdi, kıyaslama (benchmarking), en iyi örnekleri (best practices) transfer etme, organizasyon içindeki bilgiyi anlama, bu bilgiyi diğer organizasyonlara aktarma gibi konulara bundan sonraki dönemlerde çokça değineceğiz.
 
Tüm hakları Beşinci Düşünce'ye aittir. 2009 Sayfada bulunan metinlerin tüm hakkı beşinci düşünceye aittir.