ana sayfa - açılış sayfası yap 
yaklaşımımız araçlarımız iletişim
 
Artık Yönetim ve İcra Kurullarındayız

“...Bir kurumun doğru kararları verebilmesi önemlidir. Aynı zamanda, doğru olanı hayata geçirme kapasitesini de gösterebilmelidir. Doğru kararı vermesini sağlayacak disiplin, muhakeme gücü ya da kavrayışından yoksun kurumlar başarısız olur. Neyin doğru olduğunu bilen, ancak bunu gerçekleştiremeyenler ise etkisizlikleri yüzünden aynı sonuctan şikayetcilerdir. Kurumların ihtiyaç duyduğu şey “hedeflere ulaşma kabiliyeti” dir. Gücün olmadığı yerde bilgi şaşırtıcı ölçüde etkisizdir... “

Zaman zaman içinde bulunduğumuz ciddi bir sorun, önümüzde bekleyen önemli bir fırsat veya harici nedenler bizi “büyük kararlar” almaya zorlar. Bunların sonuçlarıyla yaşamak zorunda olduğumuz süre, kararını vermek için harcadığımız süreden her zaman daha uzundur.

Yönetimle ilgili kitapların temel referanslarından olan yukardaki alıntı böylesi durumlar için “karar alma kapasitesi” ve “hayata geçirme gücü” olarak iki unsuru öne çıkarmaktadır.

Karar alma işi bir yönü ile mimarlık işidir. Liderlik tarzımıza ve kurumsal kültürümüze uygun, hız, kalite ve yenilikçiliği temel alan bir “birlikte düşünme ve karar alma” yolu bina etmemizi, içinde bulundugunuz koşulları ve dinamiklerini çok iyi anlamanız ve anlamlandırmamızı gerekir. Tesbitlerinizi sayısallaştırabilmeniz gelişmeleri analiz etme yeteneğinizi, görünmeyeni takip etme kapasitenizi olağanüstü düzeyde artırabilir. Biz buna, nasıl düşünmemiz gerektiğinin bilimi anlamında, “analiz mimarisi” diyoruz.

Tahmin edilebileceği gibi, işin mimarlık kısmı tek başına yeterli olmayacaktır. Zira kurumlardaki ana sorunlar sadece örgütsel zeka ve içgörü eksikliğinden değil aynı zamanda davranışsal nedenlere dayanır. Önemli kararlar doğaları itibariyle çatışma yaratmaya eğilimlidirler. Kurumların kendi içinde bile pek çok politik unsur devreye girer, yenilikler hemen her zaman kurulu, mevcut bir düzeni tehtid eder. Bu nedenle içinde bulunduğunuz iç ve dış çevrenin güç dinamiklerine etkisi açısından incelikle ele alınması gerekir. Bunu da “hamle sanatı” olarak adlandırıyoruz. Çevremizdeki insan unsuru; politikacılar, girişimciler, bürokratlar, rakipler, vatandaşlar, müşteriler, yöneticiler, çalışanlar vb. ile bunların içinde bulundukları temel etkileşim kümelerini ihmal ederek fikirlerimizi hayata geçirmek çoğu zaman mümkün değildir.

İşte bu çerçeve faaliyet alanımızı tanımlamaktadır. Bu alan büyük kararların hem mühendisi, hem politikacısı, hem de lideri olmak isteyen kurumlar/yöneticiler için olanaklar sunmaktadır. Tek tek krıtik kararlarda olduğu kadar, projeler sayfamızda izleyebileceğiniz gibi, devasa kurumların yeniden yapılandırılması, innovasyon modellerinin geliştirilmesi, bir sektörün bütün olarak yönetimi gibi konularda da bu yaklaşımın gücünü izlemek mümkündür.
 
 
  Yeni fikirler, trendler, gelecek analizleri ve haber derlemelerinin aylık olarak sunulduğu bültene katılmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.  
#
"Neuropsychology/Cognitive Sciences" temelli ilk model ilkokul tasarımımız tamamlandı. 27.07.2014
Tarımsal dönüşüm projeleri için geliştirilen 010 Havza Yönetim Modeli tamamlandı. Finansal kurumları tartışmaya bekliyoruz.15.06.2011
011 MVRE (Mobil İnşaat Kolaylaştırıcıları İş Modeli) tamamlandı ve operatörlerle işbirliği görüşmeleri başlatıldı. 06.05.2011
Tarımsal alanlarda üretim, telekomunikasyon ve sosyal güvenlik yakınlaşması (convergence) sağlayan iş modelimizin tanıtımları başladı. 02.02.2016
“Birlikte Yaratmanın Ekonomisi: Almanya Tecrübesi”
The Economics of Codetermination: Lessons from the German Experience (Hardcover)
  by John T. Addison (Author)
  Almanya’nın uzun yıllardır uyguladığı çalışanların yönetime katılımına ilişkin modelin oldukca kapsamlı ekonomik bir analizini işleyen John T. Addison’ın bu kitabı ülkemiz için de ilginç ipuçları içermektedir. Kitabın ayrıntısı için lütfen tıklayınız.
   
 
 
  Günümüz yönetici, politikacı ve profesyonellerini, sosyal ve ekonomik gelişmelere ilişkin görüş ve yaklaşımlarını aktarabilecekleri, sonuçlara ilişkin özel “eğilimler” raporuna sahip olabilecekleri analitik panelimize katılmaya davet ediyoruz.
Panel için üyeliğiniz mevcutsa hemen giriş yapabilirsiniz.
Politika Üreticisi, Özel Girişim ya da Üniversite mensubu musunuz?
panellerimize katılabilirler
geçmiş panellerin sonuçlarını görüntüleyebilirler,
sık sık güncellenen arşivlerimize ulaşabilir,
pdf ve benzeri bilgi ve dökümanları rahatça bilgisayarlarına indirebilirler.
 
  adınız*
 
soyadınız*
kurum adı*
ünvanınız*
kurumsal e-posta adresiniz*
şifreniz*
şifreniz (tekrar)*
üye olmadan önce Web Sitesi Sorumluluk ve Gizlilik İlkeleri 'ni okuyunuz. e-posta adresiniz hiçbir şekilde üçüncü şahıslarla paylaşılmayacaktır.
Tüm hakları Beşinci Düşünce'ye aittir. 2009 Sayfada bulunan metinlerin tüm hakkı beşinci düşünceye aittir.