ana sayfa - açılış sayfası yap 
 
001 liderlik
Proje Kapsamı

Gerek iç analizler, gerekse dünya vergi yönetimleri üzerinde yaptığımız  incelemeler sonucunda, Türk Gelir İdaresinin esasen dört temel düzeyde sorunlarının olduğu tespit edilmiştir. Model, bu sorunların tamamına yönelik bir bütün çözüm önerisi üzerine kuruludur.

Model, genel özellikleri itibariyle fonksiyonel bir organizasyonu temsil etmekte, ana süreçlerinde mükellef temelli bir alt yapılanmayı öngörmektedir. Nihai model şekillendirilmeden önce, Türk vergi mükelleflerinin, bütün segmentleri itibariyle sosyal ve ekonomik davranış modellerinin (uyum modelleri) geliştirilmesi önerilmiştir. Genel olarak Gelir İdarelerinin kendilerini geliştirmekte yaşadıkları güçlükleri ortadan kaldırmayı hedefleyen, temel süreçlerdeki sorunları çözecek, gerekli kurumsal kapasiteyi yaratacak, değişim yeteneğini kurumsallaştıracak yeni bir Gelir İdaresi Stratejik Yönetim Yapısı önerilmiştir. Bu yapı temel unsurları itibariyle;
  • Yeni Yasal Statü,
  • Gelir İdaresi Kurulu,
  • İcra Kurulu,
  • Stratejik Yönetim Sistemi,
  • Kurumsal Gelişim Birimi,
  • İç Denetim Birimi’ni

içermektedir.

Vergi politikalarının geliştirilme süreci de fikirlerin oluşturulmasından TBMM’de yasalaşmasına kadar bir tam süreç olarak tanımlanmıştır. Bu yapı içinde; vergi politikası geliştirme fonksiyonu Maliye Bakanlığı’na bırakılmış, böylece politika geliştirme ve uygulama aşamaları birbirinden ayrılmıştır.
Tüm hakları Beşinci Düşünce'ye aittir. 2009 Sayfada bulunan metinlerin tüm hakkı beşinci düşünceye aittir.